Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - srpanj 2015
ponedjeljak, srpanj 20, 2015Najstariji hotel na našoj obali, koji postoji do danas, upravo je hotel Kvarner u Opatiji. Kada je Austrija započela investirati u ovaj dio obale, nekako u prvom naletu sagrađen je i hotel. Gradnja je trajala samo 10 mjeseci. Jedan dio hotela nekada su bile tople kupke, koje su bile spojene hotelom natkrivenim prolazom. Tople kupke su stradale u požaru te je na ovome mjestu 1913. podignuta „Kristalna dvorana“.

Ispred hotela, sve do mora, nalazila se kavana, gdje se tadašnja elita voljela pokazati. Tek je naknadno kavana malo „skraćena“ kako bi se nesmetano moglo šetati šetnicom uz more i ispred hotela Kvarner.

Samo godinu dana nakon Kvarnera Opatija je dobila i svoj drugi hotel, Imperial. Sagrađen je 1885., a zvao je „Kronprinzessin Stephanie“.

Naša burna povijest savršeno se može pratiti promjenom naziva ovoga hotela. U vrijeme Italije hotel se zvao „Regina Elena“ po supruzi Viktora Emanuela III, pa slijedi naziv Moskva. Naravno da 1948., nakon Titovog „Ne“ Rusiji, hotel hitno mijenja naziv pa se zove Central. Tek nakon 1966. hotel dobiva ime Imperial.

U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner održan je prvi „Festival Opatija“ još 1958. godine. Pobijedili su s pjesmom „Mala djevojčica“ Ivo Robić i Zdenka Vučković koja je tada imala 16 godina. 

swirl @ 23:01 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 7, 2015

Ovo je ujedno i naziv knjige (Etore Poropat) posvećen Danama, malom selu na Ćićariji. Upravo iz ove knjige izvukla sam još nekoliko detalja o Danama.

Život na Ćićariji nije nikada bio lagan, a klima zna biti poprilično oštra. No i ovdje se ljudi bave (ili su se bavili jer obrađenih polja sve je manje i manje) poljoprivredom i stočarstvom. Oko Dana nalazi se niz polja (naziv za veće obradive površine) sa crnom pjeskovitom zemljom. Kuće su izgrađene na uglavnom neobradivom području u blizini potoka. U gornjem dijelu sela uglavnom su živjele obitelji Brajković, a desetak malenih parcela na kojima su uglavnom uzgajali što im treba u kućanstvima bile su grupirane u takozvani Brajkovski vrt.

Dio sela ispod ceste naseljavale su obitelji Poropat, te su i one imale svoj vrt, Poropatski vrt.

Iz Dana vodi i seoski put prema Jelovicama. Put ide preko Novaštine, predjela koji je dobio naziv prema selu Novaki. Novaki su nestali, još tijekom ratova imeđu Venecije i Austrije u 17.st., a na nestalo selo podsjeća samo naziv – Novaština.

Na Novaštini se nalazi i Novačka pećina. Do 2. svjetskog rata pećinu su koristili stanovnici Dana za čuvanje stoke. Čak je bila pregrađena suhozidima i tako podijeljenja između nekoliko obitelji. U jednom dijelu pećine nekada se vadio led. Blokovi leda prodavali su se u Trst. Naravno u tom je dijelu pećine arheološki potencijal ponajmanji.

U kolovozu 2003. započelo je prvo istraživanje spilje s dvije sonde. Zbog obećavajućeg nalaza iduće ljeto istražene su tri sonde. Otkriveno je niz keramičkih ostataka iz raznih faza: brončanog doba, doba starog Rima, iz srednjeg i novog vijeka. Ostaci su poprilično izmiješani i oštećeni što je posljedica još donedavnog čuvanja stoke u spilji te prikupljanja gnojiva kojim se gnojila obližnja plodna čestica.

Tako su otkriveni ostaci posuda u kojima se pripremala hrana kao i ostaci posuda za piće. Otkriveno je i niz kremenih alatki neophodnig za život u davnini. Po ostacima može se zaključiti i o prehrambenim navikama davnih stanovnika pećine.

Izvor: Dane – selo u Istri (Etore Poropat)

swirl @ 17:55 |Komentiraj | Komentari: 0