Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
ponedjeljak, travanj 1, 2013

Prije otprilike 2000 godina u nevremenu u Lošinjskom kanalu potonuo je  Apoksiomen. Slučajno ga je 1996. na dubini od 45 metara otkrio ronilac i amaterski podvodni fotograf iz Belgije. Ovime je počela priča o Apoksiomenu koja je postala poprilično slavna u cijelom svijetu, barem onima koji iole prate kulturu.

Imala sam čast vidjeti Apoksiomena na izložbi u Zagrebu. Predivan je.

Apoksiomen je inače jedna od uobičajenih poza atletičara koju su prikazivali stari Grci. Nastupali su goli, nauljenih tijela, a po završetku treninga ulje su s tijela skidali strugaljkom koju su Grci nazivali ksistra (Rimljani su je zvali strigil). Grčka riječ apoksyomenost označava onoga koji se struže, a kipovi apoksiomena prikazuju mladiće upravo u tom trenutku, kada su im struganjem s njihovih tijela skidali ulje.

Kip je slučajno otkrio Rene Wouters iz Belgije, a fotografije je pokazao belgijskom podvodnom arheologu Robertu Stenuitu. Dvije godine kasnije obaviještena je Hrvatska, a kip je izronjen 27. travnja 1999., potom i restauriran. Pokraj kipa u podmorju nađeno je nešto amfora i sidro, no nikakvi drugi tragovi brodoloma te se pretpostavlja da nije stradao cijeli brod već da je u vrijeme nevremena brod našao zaklon kod otoka Vele Orjule te je, ili da se riješi viška tereta ili je pak popucalo uže koje je učvršćivalo kip i amfore na palubi, kip završio u moru.

Kip je napravljen negdje u 2. ili 1.st. p.n.e., vjerojatno po znatno starijem predlošku iz 4.st.p.n.e.

Mada postoje mišljenja da je riječ o helenističkoj kopiji neki zastupaju i mišljenje da je riječ o grčkom originalu, pa čak i da ga je možda napravio Lizip, kipar Aleksandra Velikog. Kako god, napravljen je vrhunski. Danas je u svijetu poznato još 8 apoksiomena, no ovaj lošinjski spada u najbolje sačuvane. Interesantna mala priča koja je uvelike pripomogla datiranju je i jedan miš. Naime, prilikom restauracije u nozi i ruci kipa otkriveni su slama, lovorov list, koštice trešnje i masline, vjerojatni ostaci mišjeg gnijezda iz razdoblja prije potonuća. U pripremi je i muzej u Malom Lošinju gdje će Apoksiomen biti izložen. Apoksiomen se vraća kući :)

Izvor: Upoznajte Kvarner - rivijere, otoci, gorje

Slika preuzeta s web stranica Arheološkog muzeja u Zagrebu

swirl @ 11:45 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare