Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
petak, srpanj 5, 2013

Godine 1851. na tlu crkve Svete Lucije u Jurandvoru bašćanski pop Petar Dorčić otkrio je kamenu ploču sa znakovima koje nije znao pročitati. Pozvao je hrvatskog povjesničara Ivana Kukuljevića Sakcinskog kojemu također nije uspjelo odgonetnuti značenje teksta. Cijeli su tekst ipak, koliko god su mogli, prepisali i poslali slovačkom filologu P. Jozefu Šafariku koji je svjetsku javnost upoznao s vrijednim pronalaskom u djelu kojeg je objavio 1853.

Kako god, potpuno isčitavanje nije time bilo gotovo, cijeli niz ljudi i dalje se bavio čitanjem i odgonetavanjem cijelog sadržaja. Tako su potpuniji uvid u tekst dali krčki svećenik Ivan Črnčić (1865.), Franjo Rački (1875.), Vaclav Leopold Geitler (1883.).

Jedno od najpotpunijih i najčešće citiranih tumačenja teksta je tekst Vjekoslava Štefanića, a zatim i Branka Fučića.

Ploča je veličine 199x99,5x9 cm, a tekst je uklesan glagoljicom prijelaznog tipa (prijelaz iz oble u uglatu glagoljicu) na staroslavenskom jeziku. Ploča je nastala negdje oko 1100.-te godine. Tekst sadrži kršćansku invokaciju (zaziv Božjeg imena), nakon čega slijedi iskaz opata Držihe koji utvrđuje da je hrvatski kralj Zvonimir darovao Sv. Luciji ledinu (neobrađeno zemljište). Zatim se navode svjedoci ovoga darivanja te slijedi prijetnja onima koji bi porekli darivanje. Tekst dalje navodi iskaz opata Dobrovita o gradnji crkve Sv. Lucije koju je sagradio s devetoro redovnika u vrijeme kada je knez Kosmat upravljao Krajinom.

Mada Bašćanska ploča nije najstariji otkriven glagoljički spomenik, ona je ipak među najvrednijima jer prva spominje kralja hrvatskoga odnosno hrvatsko nacionalno ime. Svjedoči i o tome da je hrvatski kralj Zvonimir imao vlast i na otoku Krku.

Izvorno se nalazila kao lijeva pregradna ploča na kamenoj crkvenoj pregradi, a na ovom mjestu u crkvi Sv. Lucije možete je vidjeti i danas. Negdje nakon 1752. pregrada je srušena i vjerojatno je tada ploča stavljena na pod crkve gdje je pronađena 1851. godine. Naravno da se pretpostavlja da je nešto poput Bašćanske ploče stajalo i na desnoj pregradi no do danas nije poznato o čemu je riječ. Na području Jurandvora nađeno je nešto glagoljice (mali segmenti) na kamenoj ploči iste debljine kao što je debljina Bašćanske ploče. Pretpostavka je da je riječ o segmentima koji bi mogli odgovarati desnoj ploči. Segmenata je premalo da se odgonetne sadržaj i potvrdi je li pretpostavka točna ili ne.

Od 1934. original se čuva u Zagrebu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, dok su kopiju koju danas možete vidjeti u crkvi Svete Lucije napravili Branko Fučić i Drago Fučić.

Tekst ploče prilagođen današnjem vremenu glasi:

Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane Svetoj Luciji, i svjedoci: Desimira, župan Krbave, Mratin u Lici, Pribineža, posal u Vinodolu, Jakov na otoku, Da tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i Sveta Lucija, amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga. Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu s moje braće devetoro u dane kneza Kosmata koji je vladao svom Krajinom: I bješe u te dane Mikula u Otočcu sa Svetom Lucijom zajedno.

swirl @ 22:34 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare