Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
utorak, svibanj 1, 2012

Turistička staza koja vodi od Labina prema mjestu Kranjci dovesti će vas i do crkvice Sv. Flora. Ukoliko idete autom, prođete stari dio Labina, a na novom kružnom toku kod labinskog groblja nastavite ravno. Kada dođete u mjesto Kranjci, imate malu cesticu s lijeve strane, a zatim kod kućnog broja 24. Počinje staza do crkve (mala šetnjica do crkve od 10 minuta).

Crkvica je jednobrodna, s upisanom polukružnom apsidom. Vjerojatno je izgađena negdje u 17. ili 18.st. Posebnost ove crkvice je njezin inventar. Pred oltarom nalaze se dvije kamene ploče koje su u davnini bile stranice sarkofaga, a imaju „ulogu“ oltarne ograde. Neke pojedinosti u unutrašnjosti pretpostavlja se da pripadaju nekom sakralnom objektu koji je bio sagrađen još u 6. ili 7 st. Crkvica je na listi zaštićenih kulturnih dobara RH.

Uz crkvicu postoji i legenda o Grcima i zakopanom blagu.

Legenda kaže da su crkvicu u 6. st. sagradili bogati Grci. Uslijed strašne suše koja je trajala sedam godina Grci su odlučili napustiti ovaj kraj i naći bolje mjesto za život. No njihovo silno bogatstvo bilo je nemoguće preseliti pa su dio zlata ostavili zakopanog u blizini. Naravno, kako su umrli oni, tako je umrla i tajna o mjestu gdje je bogatstvo zakopano.

Izvor: Istarska enciklopedija, Portal za kulturni turizam (link)swirl @ 22:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare