Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
utorak, siječanj 6, 2009
Otok nasuprot hotela Histria u Puli (taj dio Pule je Punta Verudela) zove se Veruda, ali ga zovu i Fratarski otok.
Odlukom Senata od 1690. na ovom je otoku osnovana nadzorna stanica. Kasnije, u 18. st. franjevci zadarske provincije izgradili su ovdje svoj samostan pa se zbog toga otok najčešće i naziva „Fratarski otok“. No, osim svoje redovničke uloge, redovnici su i dalje obavljali ulogu nadzora.
Nadzor je bio kontrola ulaska brodova u područje Pule i dalje prema Veneciji. Nije se radilo samo o provjeri podrijekla robe koja se prevozila brodovima, već i o kontroli zdravstvenog stanja pomoraca. Značaj kontrole bio je pogotovo važan u vrijeme haranja raznih epidemija pa bi dolazak broda s područja zaraze zahtijevao posebno detaljan pregled s ciljem sprečavanja širenja zaraze. S obzirom na odgovornost nadzora, osim redovnika u samostanu su spavali i naoružani stražari. Njihov broj i učinak često nisu bili onakvim kakvi su trebali što je bio čest razlog kuknjave Zdravstvenog ureda u Puli.
U vrijeme kada su uvedeni naoružani stražari njihova je uloga bila zaustavljanje brodova, te donošenje svih potrebnih papira na uvid gvardijanu samostana. Kako bi povećali kvalitetu kontrole, naknadno je uvedeno pravilo da gvardijan mora izdavati i propusnice i posebne papire koji su bili dokaz temeljitog pregleda broda. Pa ipak bi povremeno znalo dolaziti do incidenata koji su dokazivali nedovoljnu učinkovitost nadzorne stanice Veruda.
Tako su u pulsku luku godine 1782. uplovile dvije barke bez valjanih propusnica. Vlasnici barki bili su Antonio Marzola s otoka Cresa i Niccolo Albanese s Krka. Kada je Giacomo Antonio Lombardo, kancelar Zdravstvenog ureda u Puli, zatražio da oboje, zajedno s ostalim putnicima s barki napuste Pulu, došlo je do njihovog verbalnog napada na Lombarda.  
Inače, samostan je ukinut za vrijeme Napoleona 1806. godine kada je pozatvarano niz crkvi, samostana i bratovština. Franjevci se vraćaju u Pulu u 20.st. kada je izgrađena crkva Sv. Antuna Padovanskog (na slici zvonik crkve Sv. Antuna Padovanskog) kao i samostan uz crkvu. Crkva je blagoslovljena 01. studenog 1931.
Izvor: Istarska danica 2009. (tekst «Otok Veruda – hospicij i stražarnica koncem XVIII stoljeća, Miroslav Bertoša)
swirl @ 19:01 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare