Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
srijeda, veljača 5, 2014

Bašćanska ploča nađena na otoku Krku u Jurandvoru (vidi link) prva spominje kralja hrvatskoga odnosno hrvatsko nacionalno ime. Svjedoči i o tome da je hrvatski kralj Zvonimir imao vlast i na otoku Krku.

Legenda govori o tome kako je kralj Zvonimir sa svojom svitom doplovio do otoka Krka. Stigavši na krk, domaćim se ljudima obratio čakavicom. Tamo je izgradio dvorac pod brdom Hlam, a dao je sagraditi i crkvicu Svete Lucije na čijem je zvoniku uklesan njegov grb i gdje je nađena Bašćanska ploča.

Uz kralja Zvonimira vezana je i legenda o njegovoj kletvi koja je donijela hrvatima nesreću. Legenda kaže kako se bizantski car Aleksije I. Komnen obratio papi Urbanu II. za pomoć u oslobađanju Jeruzalema od Turaka. Papinom apelu odazvao se Zvonimir koji je okupio ljude kod Knina u mjestu Kosovo (danas Biskupija). No ljudi nisu željeli u rat i ubili su kralja Zvonimira. Bilo je to 20. travnja 1089. Legenda kaže da je, dok je umirao, Zvonimir prokleo narod na 900 godina nesreće. Legenda o njegovoj smrti spominje se u nekoliko povjesnih dokumenata. Mnogi smatraju da kralj Zvonimir nije ubijen no...

Izvor: wikipedia, Mitovi i legende Istre i Kvarnera

Na slici: ostaci antičke vile rustike kraj opatije Svete Lucije u Jurandvoru (link)

swirl @ 18:48 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare