Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
srijeda, siječanj 15, 2014

Pradavna legenda govori o pomorcima Matanima. Predvodio ih je admiral Hrvoje preko sedam mora, a Matani su bili na sedam brodova. Duž opasnog putovanja jedan se brod potopio i njegovi su mornari našli spas uglavnom na Kreti gdje su ostali živjeti. Ostalih šest brodova stiglo je sve do Primorja. Mornari sa tih 6 brodova iskrcali su se na 6 otoka, a admiral Hrvoje sa svojim brodom iskrcao se na otoku Krku.

Na Krku su ih dočekala stada zlatnih ovaca koje je čuvala vila. Vila je mornarima dala dozvolu da sagrade grad pored izvora vode, a vunom iz klupka označila je do kuda može sezati novonastali grad. No mornari su dobili još jedan uvjet; za ostanak na otoku Krku nisu smjeli gledati njezine zlatne ovce. Naravno da se mornari nisu držali obećanja, počeli su gledati ovce koje je za odmazdu vila pretvorila u kamenje. Tako je do tada zelen otok Krk postao otok prepun kamenja, a mornari su ga dijelom iskoristili za zidanje svojeg grada Korintije, čije su ruševine između Baške i Vrbnika.

Ovo je samo jedna od desetak ranočakavskih legendi s Krka (Veyske Povede) . Po predaji upravo su Matani donijeli na Krk glagoljicu i specifičnu bodulsku čakavštinu, koja je do danas u nekim oblicima sačuvana na Krku u nizu krčkih toponima.

Upravo iz ove legende postoji i ona uzrečica „preko sedam mora“, a neki vjeruju da bi admiral Hrvoje mogao biti i stvarna osoba. Naime Bizant je u nekim dokumentima spomenuo „arhonta Khadzona“ koji je u sedmom stoljeću predvodio hrvatsko brodovlje na Bosporu.

Izvor: http://blog.dnevnik.hr/sujenice/2010/02/, Mitovi i legende Istre i Kvarnera

Na slici: detalj iz šetnje gradom Krkom 

swirl @ 18:36 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare