Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, listopad 14, 2017

Vozite li se od Pule prema sjeveru Istre, s vijadukta preko rijeke Mirne na desnoj strani ugledati ćete ruševine. Najbolje se vide ostaci crkvice Svetog Jurja.

Do ruševina možete doći cestom koja vodi kroz mjesto Srbani prema groblju. Ubrzo nakon Srbana skrenete desno, na malu bijelu cestu koja će vas odvesti direktno do ruševina.

Ostaci crkvice najbolje su očuvani pa zato i dominiraju, no nekada je oko crkve postojao cijeli kaštel zaštićen zidinama. Naravno, zidine (njihovi ostaci) vidljiviji su u jesen i zimu kada ih ne prekriva zelenilo.

Zbog plovidbe Mirnom kaštel je bio naseljen i u prapovijesti, ali i u doba starih Rimljana. Kroz cijeli srednji vijek neprestance se mijenjaju vlasnici kaštela. Posljednji vlasnici su Bartolomeo i Bertuccio Manzini iz Buja koji imaju kaštel u njihovom posjedu sve do sredine 19.st.

Crkvica je romanička, a u njoj su se držale mise sve do 1820.

Godine 1622. novigradski biskup Euseibo Caimo dao je urediti vanjski izgled crkve te naložio da joj na vrhu bude postavljen veliki križ, kako bi ga vidjeli i pomorci s njihovih brodova. Inače, i u doba kada je cijelo područje gotovo pa ostalo bez stanovnika zbog epidemije kuge 1476. ova crkvica ostala je župna.

Izvor: edukativna ploča postavljena ispred ostataka kaštela
swirl @ 15:15 |Komentiraj | Komentari: 0