Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, rujan 30, 2017

Vozite li cestom od Buja prema Grožnjanu naići ćete na Triban, malo mjesto uglavnom sačuvane istarske arhitekture. Današnje mjesto nastalo je u 15.st. U blizini se nalazi Krog, ostaci prapovijesne gradine.

Triban je doživio svoj vrhunac u doba Parenzane, željezničke pruge koja je prolazila ispod mjesta, a omogućavala je stanovnicima kraja prodaju njihovih proizvoda u drugim djelovima Istre te u Kopru i Trstu.

Zadnji put je vlak prošao ovom trasom 31. kolovoza 1935. Uz dio pruge između ovog mjestašca i Grožnjana vezana je najveća nesreća u povijesti Parenzane.  22. lipnja 1917. vlak je kliznuo iz tračnica i prevrnuo se. Mada točan uzrok nesreće nije poznat pričalo se da su je uzrokovali ruski ratni zarobljenici koji su morali raditi na pruzi.

U mjestu je crkva Sv. Jurja sa zvonikom, sagrađena na mjestu starije crkve u 18.st. Na istom mjestu stajala je starija crkvica iz 17.st. Zvonik je sagrađen naknadno, tek 1872.

Uz ime „Triban“ vezana je i jedna legenda. Legenda kaže da su na područje Tribana došli Slaveni. Kako je kraj bio pust, a zemlja plodna Slaveni su zaključili: Mi tribamo dobru zemlju“ i ostali. Legendu je zabilježila Maja Bošković Stulli u knjizi „Istarske narodne priče“.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 18:42 |Komentiraj | Komentari: 0